Orkla Industrimuseum – Inn i berget

TJENESTER: Skilt og dekor

Orkla Industrimuseum – Inn i berget

I juni i 2023 åpnet utstillingen «Inn i berget» på Orkla Industrimuseum. Det er en interaktiv og spennende utstilling som tar for seg hvordan gruvedriften har satt sine spor på Løkken, og hvordan utvikling av samfunnet igjen har påvirket gruvedriften og de som jobbet nede i dypet. Museet som ligger på Løkken Verk, tar for seg den 333 år lange bergverksdriften på stedet.

I forkant av åpningen tok Ablemagic og Rallar Arkitekter kontakt med oss. Planen var at utstillingen skulle bygges i gjennomfargede sorte MDF-plater. Hver plate hadde sin unike form og sin bestemte plass i utstillingen. Overflatene skulle være helt like, både med og uten trykk. En annen utfordring var også at utstillingen skulle være interaktiv. Alt i utstillingen skulle kunne tas på, noe som også innebærer fingeravtrykk, slitasje og renhold.

Løsningen ble trykk direkte på MDF-platene, med matt UV-lakk over. Også plater uten trykk ble lakkert. Selve trykket var alt fra små og store infotekster, illustrasjoner, foto, gamle avisutklipp og tidslinje. Vi hadde ikke mye feilmargin å gå på, da mye av trykket skulle gå over flere plater. Streker måtte passe, og tekst og bilder måtte selvfølgelig være i vater. Nøye planlegging og presis produksjon er helt avgjørende i slike produksjoner.

Lakkering løste utfordringen med en interaktiv utstilling, hvor besøkende fritt kunne ta på elementene og ansatte enkelt kunne rengjøre flater.

Slike prosjekter er komplekse, og krever god planlegging og godt samarbeid. God kommunikasjon er viktig, fra design til montering. I dette prosjektet fungerte alt veldig godt, og vi hadde god dialog hele veien. Prøvetrykk og alternativer var testet ut før oppstart. Dermed hadde vi god kontroll på hva vi skulle gjøre og når.

Takk til Ablemagic og Rallar Arkitekter for et godt samarbeid.

Vil du lese mer om prosjektet eller utstillingen? Sjekk ut Ablemagic her eller Orkla Industrimuseum her.